2008. december 8., hétfő

oneletrajz modszerek tanacsok

ÖNÉLETRAJZ ÍRÁS Módszerek tippek tanácsok

- Önéletrajzodat vázlatosan írd, külön pontokba szedve az egyes részeket, hogy könnyen áttekinthető legyen!
Ugyan is a folyó szöveggel írt önéletrajz mára már a régmúlté. A 90-es évek elején még ez volt a divat, azonban ma már az önéletrajzok 99%-a vázlatos formában készül. Nem javaslom senkinek sem, hogy folyó szöveggel írjon önéletrajzot, mert a felmérések szerint a legtöbb munkáltató mindössze kb. 10 másodpercet tölt a meghirdetett állásra jelentkezők önéletrajzának elolvasásával. Készítsd úgy az önéletrajzodat, hogy az minél áttekinthetőbb és esztétikusabb legyen!

Nagyon fontos hogy:
Vizuálisan és tartalmilag is különítsd el az egyes szekciókat (személyes adatok, tanulmányok, előző munkahelyek, célok, hobbi stb.).
Mert rengeteg önéletrajz közül fogják kiválogatni a leendő munkatársat. Az önéletrajzod beszél helyetted. Az alapján döntik el hogy behívnak-e vagy sem! Legyen igényes, egyszerű, rövid, tartalmas és áttekinthető.
Lehetőleg jó minőségű (A/4-es) fehér lapra, - mindig csak a papír egyik oldalára - írd vagy nyomtasd az önéletrajzodat, lehetőleg tintasugaras nyomtatóval nyomtasd ki!


Az önéletrajzodat csak akkor írd kézzel, ha azt kifejezetten kéri a munkaadó, egyéb esetben géppel írd, és lézer- vagy tintasugaras nyomtatóval nyomtasd ki! Ha kézzel írt önéletrajzot kérnek, akkor nagy valószínűséggel grafológus vagy grafológiában jártas szakember fogja megvizsgálni a jelentkezésedet. Ilyenkor tegyél eleget a kérésnek, de tanácsos a kézzel írt önéletrajz mellé gépeltet is küldeni a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.


Figyelj a helyesírásra, és arra, hogy ne legyenek benne elírások sem! Nagyon rossz benyomást tud kelteni egy pongyolán írt szöveg. Ha végeztél mindig futtasd le egy helyesírás elemzésen. Hidd el lesz benne hiba. Vagy kérjél meg valakit, hogy olvassa el az önéletrajzodat. Mások sokkal könnyebben észreveszik a helyesírási hibákat!


Nem elég egy egyféleképpen megírt önéletrajz, célszerű minden egyes céghez különbözőképpen összeállítani a tartalmát aszerint, hogy milyenek a cég elvárásai. Pl. ha úgy érzed, hogy a kiszemelt álláshoz képest túlképzett vagy, akkor hagyd ki azokat az elemeket, melyek a túlképzettségedet támasztják alá, vagy ha az utóbbi időszakban gyakran váltogattad az állásokat, elég csak az utolsó néhányról írnod. Próbáld mindig kiemelni azokat a készségeket, képességeket és tapasztalatokat, melyek jól illeszkednek az adott pozícióhoz! Egyszerűen próbáld meg csak is az előnyös oldaladat mutatni. Vagy azt amire szükség lehet. És soha ne állíts valótlant az önéletrajzodban. Mert nagyon sok kellemetlen szituációtól menekülhetsz meg!

Fejvadász cégek, vagy álláskereső portálok:
Azonban más a helyzet akkor, ha nem egy konkrét állásra jelentkezel, hanem egy fejvadász céghez adod be az önéletrajzodat, vagy ha egy álláskereső portál adatbázisába töltöd fel azt. Ezekben az esetekben készíts olyan önéletrajzot, amelyben a legátfogóbb jelleggel írod le, hogy mit csináltál eddig. (De figyelj arra, hogy ez esetben is tömör legyen az önéletrajzod, áttekinthető, lényegre törő, és egyszerű!)


Sajnos manapság Magyarországon a munkaadók egy jelentős része diszkriminatívan gondolkodik. A piac azt diktálja, hogy a leghatékonyabb, leginkább kihasználható embereket vegyék fel. Ezért a munkaadók többsége a 25 és 35 közötti, egyedülálló munkaerőt keresi, anélkül, hogy ezt előnynek vagy feltételnek kötnék ki a hirdetésben, hiszen akkor sok pályázó választaná a peres utat.
Az önéletrajzban senki sem köteles megadni az életkorát, címét és családi állapotát. Azonban az életkor nagyjából kikövetkeztethető a tanulmányok és a korábbi munkahelyek évszámaiból, és ezeket nem lehet kihagyni az önéletrajzból. Ha túlkorosnak érzed magad egy adott pozícióra, akkor a céljaid vagy a személyes tulajdonságaid egyik alpontjában célszerű megemlítened, hogy fiatalos, energikus, naprakész és fejlődőképes vagy. A naprakészség és a friss ismeretek jelentősen növelik a pályázó értékét a munkát kínálók szemében. Ezeket a tulajdonságokat nagyon jól igazolja egy friss nyelvvizsga vagy egy folyamatban lévő továbbképzés.

Ezek az önéletrajz írási tanácsok nem csk megkönnyítik magát az írást, hanem sikeresebbé is tehetnek. Tehát a lényeg összefoglava:
Egyszerű, esztétikus legyen. Vizuálisan és tartalmilag is könnyen átteinthető, előtérben az előnyök.

1 megjegyzés:

andracs írta...

Egyetértek a lényeggel, különösen a diszkriminációval. Sajnos nap mint nap találkozom vele. Az önéletrajz ilyenkor igenis szükséges, hogy egy kicsit manipuláljon!

Üdv, András
http://www.oneletrajz-minta.com